Tonda - smajlíkTonda Kozák


Studuju.cz

Español

Spolčo Holice

Můj názor

... aneb co se nevejde do jednoho statusu na Facebook.

Výzva ruské vládě k propuštění demonstrantů proti invazi do Československa roku 1968

Publikováno: 25. 8. 2013

Já osobně nesouhlasím s postupem ruské policie, která zatkla nebo rozehnala demonstranty na Rudém náměstí v Moskvě, když tam demonstrovali proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa roku 1968. Proto jsem poslal e-mail (poslal bych dopis, ale na to mně nezbyl čas) českému velvyslanectví v Rusku a českému generálnímu konzulátu v Rusku, aby (protože sám rusky neumím) moji zprávu přeložili a zaslali na odpovědná místa.

Doufám, že to neskončí v koši a že se to skutečně dostane tam, kam to patří. Text e-mailu sem vložím, pokud se s ním ztotožníte, můžete mě podpořit sdílením tohoto článku. Nebo jestli víte, kam to zaslat (třeba do médií), tak to tam dodat.

Mám za to, že tohle by se v demokratickém světě stávat nemělo. A jak říkával Leroy Jethro Gibbs: „Aby zvítězilo zlo, stačí, když ti dobří nebudou nic dělat.“


Dobrý den,
rád bych Vás požádal, jestli bystu tuto zprávu laskavě přeložili do ruštiny a zaslali prezidentu Ruské federace Vladimíru Putinovi, předsedovi vlády Dmitriji Medveděvovi, nebo jiným vládním osobám.



Vážený pane,
před čtyřiceti pěti lety vtrhla vojska „spřátelených armád“ do naší země, aby zničila to dobré, co se nám podařilo v komunistické společnosti vybudovat, a pohřbila naděje, že i socializmus může být lidský. Z dnešního pohledu je jasné, že se jednalo o krutou zradu a podlost. Okupace nepřinesla nic dobrého, jen neštěstí mnoha lidem, těm lidem, kterým rozdělila rodiny, zabila příbuzné a známé, ukončila kariéru.

Není to však Vaše chyba. My Vás, současná Vládo Ruské federace a dnešní obyvatelé Ruska, nechceme obviňovat. To co se stalo, stalo se a nejste za to odpovědní Vy Rusové, ale Vaši rodiče a prarodiče. Ale za co jste odpovědní přímo Vy, je Váš postoj k této události. My nepotřebujeme omluvy, nežádáme o ně. Avšak žádáme, abyste uznali chybu a nepokračovali v ní.

Proto Vás důrazně vyzíváme, abyste bez zbytečných průtahů propustili zatknuté demonstranty, kteří poklidně demonstrovali proti invazi do Československa v roce 1968 a kteří si jen chtěli připomenout tuto událost a upozornit na ni veřejnost, aby se tato chyba historie již neopakovala.

Prosím, propusťte zatčené demonstranty a zastavte veškeré jejich stíhání.

Pevně věřím, že naší výzvy uposlechnete a dáte tak najevo, že s tím, co se před pětačtyřiceti lety stalo, nesouhlasíte a naopak chcete chránit lidská práva a svobodu projevu.

S uctivým pozdravem
český student Tonda Kozák a všichni stejně smýšlející lidé v Česku, na Slovensku i na celém světě



Aktualizováno 30. 8. 2013:
Dostal jsem odpovědi na své e-maily. Můžete si je přečíst.


Pokud se Vám článek líbil, můžete mě podpořit tím, že o něm řeknete svým přátelům nebo ho budete například sdílet na Facebooku.


Seznam všech názorů