Tonda - smajlíkTonda Kozák


Studuju.cz

Español

Spolčo Holice

Můj názor

... aneb co se nevejde do jednoho statusu na Facebook.

WORD: Jak zabránit nechtěným automatickým opravám

Publikováno: 29. 4. 2013

Microsoft Word je dobrý program, který se nám snaží usnadnit život například tím, že když uděláme překlep, automaticky ho opraví. To je sice výhodné, když však píšeme jiným jazykem, snadno se stává, že se po vytisknutí nestačíme divit, co je tam napsáno. Říkáme, že za to nemůžeme, to Word. Není to úplně pravda, my tomu můžeme zabránit.

Přepnutí do jiného jazyka

Vždy, když ve Wordu něco píšeme, měli bychom mít nastavený jazyk Wordu podle toho, jakým jazykem píšeme. Program nám potom nebude červeně podtrhávat celý text a vyvarujeme se nechtěným automatickým „opravám“.

Aktuálně nastavený jazyk zjistíme v levém dolním okraji okna, kliknutím na název můžeme jazyk změnit.

V okně, které se nám otevře, vybereme požadovaný jazyk.

Poznámka: tato změna jazyka se týká jen slovníku v programu Word a jeho kontrole pravopisu. Rozložení klávesnice zůstane nezměněno. Změna rozložení klávesnice se dělá na Hlavním panelu u hodin.

Vypnutí automatických oprav

Změnou jazyka zabráníme nechtěným automatickým opravám, protože ty jsou nastavené pro každý jazyk (proto nám například nebude v anglickém textu opravovat „drive“ na „dříve“). Někdy je ale fajn Wordu úplně zakázat, aby se nám při psaní v textu cokoli měnil.

V pravém horním rohu okna klikneme na takovou šipku:

Otevře se nabídka a my zvolíme možnost: „Další příkazy...“.

Tím otevřeme okno s nastavením. V levém menu přepneme na: „Kontrola pravopisu a mluvnice“.

Tady je možné provést základní nastavení kontroly pravopisu. Nás ale zajímají automatické opravy, proto klikneme na tlačítko „Možnosti automatických oprav...“.

A tady už konečně můžeme zrušit: „Nahrazovat text během psaní“.

Pokud se trošku v tom nastavení pohrabeme, najdeme jistě mnohá nastavení, které nám mohou zpříjemnit každodenní používání tohoto programu.


Pokud se Vám článek líbil, můžete mě podpořit tím, že o něm řeknete svým přátelům nebo ho budete například sdílet na Facebooku.


Seznam všech názorů